1149 зрелостници от област Сливен бяха на матура по БЕЛ днес

1149 зрелостници от област Сливен са подали заявления за явяване на Държавен зрелостен изпит по български език и литература, който се проведе днес. Имаи неявили се както се случва всяка година, съобщи д-р Кристиана Добрева – Станкова, началник на РУО – Сливен. Най-много – 839 – са в община Сливен, 161 са в община Нова Загора, 105 – в обшина Котел и 44-ма ученици са на ДЗИ днес от община Твърдица. Изпитът е протекъл нормално, няма постъпили сигнали за инциденти и проблеми от директори и квестори, коментира началникът на РУО.

Изпитът беше разделен на три модула. Първият модул е съдържал граматичен тест с възможни и отворени отговори, вторият литературни въпроси, а третият интерпретативно съчинение върху „Пътят на посвещаването в любовта“ по стихотворението „Посвещение“ на Петя Дубарова. Абитуриентите имаха право да изберат между интерпретативно съчинение и есе, което е формулирано „Живот в мрежата“.

Максималният брой точки на държавния зрелостен изпит е 100, като той се счита за издържан при минимум 30 точки, уточняват от Министерството на образованието и науката.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук