„Кока-Kола“ може да пусне напитка на основата на канабис

Американският концерн „Кока-Кола“ (Coca-Cola) проучва възможността да пусне напитка на основата на канабис, за което преговаря с канадския производител на коноп „Аурора“ (Aurora), съобщи „Блумбърг“, цитиран от „Дневник“.

По данни на агенцията „Кока-Кола“ разглежда планове да разработи напитка с добавка на канабидиол – КБД (CBD) – вещество от групата на канабиноидите, съдържащи се в конопа. Канабидиолът няма психоактивно действие, не оказва влияние върху психиката и не води до изменение на съзнанието за разлика от другата съставка на конопа – тетрахидроканабидиол (THC), която предизвиква наркотично опиянение при употребата на марихуана.

„Внимателно следим увеличаващата се роля на непсихоактивната съставка канабидиол като добавка на функционални уелнес напитки“, посочва говорителят на компанията Кент Ландърс в изявление до „Блумбърг“. „Тази сфера се развива бързо. За момента не може да бъде взето решение“, допълва той.

Евентуалният набег на Кока-Кола в „марихуанения сектор“ идва на фона на опитите на производителите на напитки да включат канабиса като модна съставка в продуктите си, докато традиционният им бизнес се забавя. Миналия месец производителят на бира „Корона“ (Corona) – „Констелейшън брандс“ (Constellation Brands) – обяви, че ще инвестира 3,8 млрд. долара за увеличаване на дела си в „Кенъпи гроут корп“ (Canopy Growth Corp), канадски производител на марихуана, чиято стойност надвишава 13 млрд. кан. долара (10 млрд. щ. долара).

„Кока-Кола“ вече диверсифицира бизнеса си, тъй като потреблението на газирани напитки продължава да намалява. В края на август тя обяви, че ще придобие веригата кафенета „Коста“(Costa) за 5,1 млрд. щ. долара, а през последното десетилетие разшири дейността до напитки като плодов сок, чай и минерална вода. /БТ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук