145 години БЧК в Сливен и в България – началото и продължението

Областният съвет на Българския Червен кръст в Сливен днес отбелязва 145-годишнината от началото на своята благотворителна организация. По този повод ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча на учредителите и ще има среща с доброволци – днешните продължители на традицията на първите.
На днешната дата си припомняме факти и данни за нейното начало.
Преди сто четиридесет и пет години десетината ентусиасти, събрани в Хаджи Божиловата къща на тогавашния сливенски митрополит Серафим, обединени от една хуманна идея, полагат началото на едно общество с вече известното име в Европа – „Червен кръст“.
Възрожденци по дух и дела, широко скроени и мислещи повече за другите и бъдещето, отколкото за себе си, тези достолепни мъже още в далечната 1878 г. осъзнават, че неукрепналата след Освобождението държава, поставена в условията на крайна икономическа изостаналост, се нуждае от подкрепа.
Традициите в благотворителността, поставени от известни имена в Сливен – д-р Иван Селимински, /основал тайно братство през 1825 г ./, Аргира Жечкова, /с нейното благотворително женско дружество от 1870 г. / са били важни предпоставки за това. Избраният председател на дружеството – тогавашния духовен водач на Сливенската епархия – уважаваният и обичан от населението митрополит Серафим, поема ръководството и започва интензивна дейност.
Изработва се устав на дружеството, изпращат се писма до окръзите за създаване на подобни дружества, изгражда се комисия за събиране на „волни помощи“.
След разменена кореспонденция между руския губернатор на Сливен – Илишеевич и генерал-губернатора на Източна Румелия – княз Дондуков-Корсаков, дружеството получава официално признание – утвърждаване на устава му от генерал-губернатора.
Следващите председатели са пак владици – митрополите Гервасий, Иларион, Евлоги, които много добре ръководят организацията и подпомагат околийските и окръжните структури в Епархията.
В наши дни червенокръстката ни организация показва, че не само пази традициите на първите, но и ги обогатява. Наред с традиционните си дейности, тя разработва проекти с червенокръстки организации от други страни, чрез които подпомага различни уязвими групи от населението.
Сливенската червенокръстка организация присъства във всички общини и немалко села на областта и нейните акции и прояви за населението са знак за надежда и подкрепа.
Особено сме щастливи, че се увеличават младите хора – членове на Младежкия червен кръст. Те са инициатори на интересни начинания сред младото поколение. Поддържайки младежкия дух на организацията, те я обогатяват и със своите нетрадиционни идеи.
Забележителна годишнина показва, че е жив възрожденският дух, достойно предаван от поколение на поколение, че е поет от младите, които са бъдещето на организацията.
Областният съвет на БЧК – Сливен изказва най-искрена благодарност на всички членове и доброволци на организацията, на всички нейни дарители, на тези, които с готовност сътруднича,т за времето и силите, които отделят, и изразява надеждата, че тази ползотворна дейност ще продължи и в бъдеще.
Честит празник!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук