Кръводарителите в Сливен намаляват, за 6 месеца едва 43-ма са дали кръв безвъзмездно

43 са безвъзмездните кръводарители посетили Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен от началото на годината до края на месец май. Като цяло се наблюдава намаление на желаещите да дарят кръв, спрямо същия период на миналата година, а каква е точната причина не е ясно. Това съобщи за Slivenpost.bg д-р Рая Ралева-медик в отделението. „Може би не се прелива толкова много кръв заради това, че в определен период не се приемаха толкова пациенти, но това не означава директно отлив на кръводарители“, допълни тя.

Кръводарителите варират от 18 до 65-годишна възраст, а нуждата от определена кръвна група се променя постоянно. „Ситуацията е много динамична, преди най-необходима беше група А сега е нулева“, коментира още д-р Ралева.

По думите й, тя и нейните колеги се стараят ежедневно да мотивират хората да даряват ценната течност за близки, съседи, познати, колеги. Така няма да се налага близките на нуждаещите се от преливане да прибягват до услугите на стоящите пред поликлиниката дежурни „възмездни“ кръводарители.

Българската организация за доброволно кръводаряване, която има собствен сайт http://bgblood.org/ и страница в социалните мрежи, е мястото където може да потърсите кръв когато имате нужда, поясни специалистът като допълни, че много хора идват в отделението да дарят кръв, пратени именно от тази организация.

В навечерието на Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител – 14 юни, д-р Ралева отправи призив към гражданите, които имат възможност да дарят кръв, винаги има някой, който в този момент се нуждае от нея, за да живее. Тя припомни и какви са основните изисквания към тези, които биха искали да помогнат и дарят кръв.  „Трябва да са здрави хора , между 18 и 65 години, да тежат над 50 кг., да не приемат медикаменти, да не са претърпели операции и травми през последните шест месеца. При пътуване от чужбина трябва да са минали 28 дена, при грипоподобни симптоми -14 дена, да са отшумели, температурата да е под 37 градуса , да не е на гладно. Попълват се две декларации, минава се през определяне на нивото на хемоглобин и кръвна група, въвеждат се данните в Националната информационна система и ако всичко е наред, даряват“ посочи медикът.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук