170 хил.лв. са дадени за опазването на стопанската продукция по селата в Общината

170 хил. лв. са изразходвани за осъществяване на охраната на селскостопанската продукция в 36 населени места на територията на Община Сливен тази година. Това съобщи зам.-кмета Румен Иванов по време на работна среща за отчитане на резултатите от програмата за периода от май до октомври тази година.

По думите на Петко Чолаков, началник на Общинска охрана и СОТ, които са осъществявали охранителните дейности, екипите са се справили успешно с поставената им задача и са опазили селскостопанскана продукция. Общо 25 охранители с 5 автомобила са участвали в дейностите по охрана на продукцията, посочи той. По време на работата тази година е подобрена координацията между кметовете на малките населени места, патрулните екипи на Общинска охрана и СОТ и екипите на РУ на МВР Сливен, допълни той.

Сред основните нарушения, с които са се сблъсквали охранителите по време на патрулирането си, са чупене на клони на липи и черешови насаждения, кражби на картофи и праскови. Отправяни са предупреждения към стопани, които пасат животните си близо до ниви с продукция от жито и слънчоглед. Охранителите са оказвали съдействие и на служителите на реда за разкриване на кражби, посочи още Чолаков.

За осъществяването на още по-резултатна дейност е дадено правомощие на кметовете да предлагат за охранители местни жители, тъй като те по-добре познават землищата на населените места и населението.

Този начин на охрана действа на територията на Общината от 4 години, като всяка следваща година е надграждано. За сега на територията на Общината има 5 оперитвни центъра за охрана на селскостопанската продукция по селата.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук