Доц. д-р Ангел Кунчев в Сливен:Ще опитаме да убедим родителите, че училището е сравнително безопасно място

Ще се опитаме да убедим родителите, че училището е едно сравнително безопасно място по отношение на биосигурността. Това заяви в Сливен главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Според него, ще бъдат предприети всички мерки учебната година да започне нормално. Разработват се мерки за безопасност : дезинфекция, филтър при влизане, бърза реакция при поява на положителен случай на КОВИД 19. „В този случай ще се изолира под 14 дневна карантина класът, в който учи детето, а не цялото училище“, поясни д-р Кунчев. Освен това, заедно с Министерството на образованието, се обсъжда и вариантът междучасията да бъдат по различно време за различните класове, за да се избегне струпването на ученици, да се провежда дезинфекция на класните стаи, а също и обучението на един клас да се провежда само в един кабинет. „Практиката на детските градини и ясли показа, че тези мерки са работещи“, допълни Кунчев. По думите му, здравните и образователните институции ще се опитат да убедят онези 25% от родителите, които настояват за дистанционно обучение, да пуснат децата си на училище.

По повод руската ваксина срещу КОВИД 19, доц. Кунчев изрази надежда тя да е работеща. Но дори това да е така, тя няма да може да се използва в страните от Европейския съюз, докато не мине третата фаза на доказване на нейната безосност. „За да използваме ваксината, ни трябват доказателства за нейната безопасност, а засега такива няма“, заяви главният държавен здравен инспектор.

Той бе в Сливен, за да подкрепи медиците, работещи на първа линия. Според Кунчев в областта има добро взаимодействие между всички ангажирани институции – Областният кризисен щаб, РЗИ и болниците. “Именно благодарение на техните усилия ситуацията с разпространението на коронавируса в Сливен бе овладяна толкова бързо, „ заяви д- Ангел Кунчев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук