След ситуацията в „Качулка“- Тестват служителите в социалните домове три пъти месечно за сметка на Общината

Служителите в социалните домове в Сливен ще бъдат тествани за Ковид-19 по три пъти месечно за сметка на Община Сливен. Четвъртият тест за месеца се прави от РЗИ Сливен. По този начи се надяваме да избегнем ситуация подобна на тази в „Качулка“ и да установим възможно най-рано наличието на заразен служител и съответно да предотвратим заразяване на голям брой потребители на социални услуги. Това съобщи кметът Стефан Радев днес и уточни, че става въпрос за над 200 служители, не само тези в селище „Качулка“ и Дома за стари хора, а и в Защитеното жилище и центровете за настаняване от семеен тип за деца . „Общината ще осигури колкото пари са нужни за изследванията. В момента се водят преговори с лаборатория от Бургас, която да прави тестовете. Те ще са на пулове от по 5 човека“, поясни градоначалникът.

Състоянието на заразените потребители в селище „Качулка“ е добро, няма такива с усложнения, набавени са лекарства още вчера, съобщи зам. кмета Пепа Чиликова. В момента в Дома работят три медицински лица – 1 фелдшер и 2 сестри, изготвен е график за работа, но им трябват още хора, за да покриват дежурствата. „Днес ще бъде направена дезинфекция около блоковете и парковото пространство ползвано от домуващите както и на общите части на сградите. Ще се дезинфекцират и критични точки в трите околни села-Новачево, Бяла и Градско, чиито жители работят в „Качулка“, допълни тя.

От днес започва и поетапното тестване за Ковид-19 на останалите домуващи, които са рапределени в няколко блока.

След като вчера от Общината обявиха, че в Дома има нужда от още песонал – 3 медицински сестри и 7 хигиенисти, които ще получават 1000 лв. заплата, вече има желаещи да работят там. Една молба  е официално подадена още вчера, днес се очаква да се попълнят и останалите бройки.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук