22 домашни прасета в Сливенско са евтаназирани

22 домашни прасета в Сливенска област са били евтаназирани от началото на октомври до момента. Това сочат данните от проверките на служителите на Областната дирекция „Безопасност на храните” в обектите от типа „заден двор” , които са направени в 48 населени места. Съставен е един акт за административно нарушение, съвместно с ОД на МВР са извършени 5 проверки. Тази информация беше представена днес по време на поредното заседание на Областната епизоотична комисия, което се проведе под председателството на зам.областния управител Камен Костов. В него участваха ръководители или представители на ведомствата в областта, ангажирани с изпълнение на мерките срещу разпространението на заболяването „африканска чума по свинете”.

През миналата седмица са били предадени 23 проби за изследване, взети при отстрел на диви свине. Резултатите са отрицателни. От РДГ продължават проверките по време на лов.  Контролът е във връзка с изпълнението на изискванията за биосигурност.

От 4 октомври с решение на Европейската комисия България попада сред държавите-членки с констатирани случаи на африканска чума и сред домашните, и сред  дивите свине.  Това означава, че се въвеждат по-големи ограничения за спазване на биосигурност и придвижването на животни. В област Сливен засега е констатиран един случай на опасното заболяване, при диво прасе.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук