Инж. Пламен Иванов:Все повече земеделци разчитат на нас за напояване, а ние имаме готовност да им го осигурим

„Все повече земеделци в региона заявяват своето желание площите, които стопанисват да се напояват чрез съоръженията на „Напоителни системи-клон Средна Тунджа“. Ние от своя страна имаме готовност да изпълним това-напоителните канали се почистват, има вода в язовирите, техническите проблеми също са отстранени“, съобщи за Slivenpost.bg инж. Пламен Иванов – управител на дружеството.

„От това, което имаме като заявено намерение за следващ сезон са отстранени всички аварии, продължава почистването на каналите, площите са с много добра проводимост и сме готови за началото на поливния сезон. Имаше излизане от руслото на някои от каналите единствено в Ямболска област, но своевременно отстранихме проблема. Бяха преовлажнени земеделски земи, но в момента се описва дали има нанесени щети на стопаните. Продължаваме и с плановото почистване, което тече в момента в други участъци, които не са проблемни, но го правим с цел превенция, ако в бъдеще има такива обилни валежи“, посочи още той.

По думите му, завишения интерес от страна на земеделците към услугите на „Напоителни системи-клон Средна Тунджа“ вероятно се дължи на факта, че последните няколко години бяха доста сухи.

Той допълни също, че към днешна дата в язовир „Жребчево“ има 240 мил. куб.м. вода или това е 60 % от капацитета му. „Това е едно доста сериозно количество вода за този месец, все пак предстоят март, април и май -месеци, в които също се очакват валежи, яз. „Малко Шарково“,когото също стопанисваме, е пълен с близо 35 мил. куб. м. вода така, че нямаме никакви проблеми с водните маси за провеждане на поливния сезон“, съобщи инж. Иванов.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук