Д-р Мариела Красимирова в Медвен: Заради деморализираната система, губим най-ценния ресурс – доверието на пациентите

Здравеопазването е болна тема за повечето българи независимо от тяхната възраст, етническа принадлежност и социален статус. За да не изглежда бъдещето на здравеопазването в България все по-мрачно, а пациентите просто „касичка за пари“ от ПП „Има Такъв Народ“ искат промяна и са готови да работят за нея.

„Система на здравеопазването в момента е насочена не към пациента, болестта му и неговите оплаквания, а към припокриване на изискванията на здравната каса. Това е в ущърб и на болния, и на лекаря. Налага се да импровизираме, за да се впишем в системата, за да се изпишат лекарствата на хората с отстъпка. Губим доверието на пациентите, а то е най-ценният ресурс, който един лекар може да притежава“, заяви д-р Мариела Красимирова на среща с жители на с. Медвен. На нея присъстваха всички кандидати за народни представители от листата на партията на Слави Трифонов за Област Сливен, както и нейни членове.

Пред тях жителите на Медвен изразиха своето недоволство от факта, че вместо да ги преглеждат лекарите са се превърнали в „писари“. От своя страна, д-р Красимирова разясни подробности около поредния недъг на системата – времето за внимание към пациента се отнема от времето за попълване на документация.

„В настоящата система или си брънка от порочната спирала на клиничните пътеки, амбулаторните листове на 20 мин., ТЕЛК, епикризите със съмнително реални диагнози и оплаквания, напаснати към конкретна болест, или просто си извън системата.“, допълни тя.

По думите й, доболничната помощ не работи, а това е нейната цел – да облекчи болничната и хората да не достигат до болница. „Унизително е – лекарите са принизени до ниво дребни търговци, а болниците са търговски дружества. Това е болестта на здравеопазването и трябва причината да се открие и премахне спешно“, заяви сливенският експерт по здравеопазване.“

От ПП „Има Такъв Народ“ предлагат промени не само в здравната система, но и цялостно реформиране на съдебната система.

Според Даниела Василева – кандидат за народен представител от сливенската листа на партията, върховенството на закона е основен принцип на демокрацията и гарант за защитата на правата и законните интереси на гражданите. Съдът е институция, призвана да съблюдава законността и спазването на върховенството на закона. За да бъде ефективна съдебната система, тя трябва да бъде независима и прозрачна.

„Основните пътища за утвърждаване на независима и безпристрастна съдебна система са публичност и прозрачност, чрез открит достъп до протоколите от съдебните заседания и въвеждане на задължителни срокове за произнасяне, както и отчетност чрез въвеждане на съдебен контрол върху всички актове на прокуратурата, засягащи пряко интересите на гражданите. Бързината и прозрачността на съдебните производства са друг важен елемент, който ще бъде постигнат чрез разширяване на обхвата на електронното правосъдие“, поясни тя.

Срещата в Медвен продължи с разискване на стратегическите приоритети на предизборната програма в сферата на земеделието, администрацията, културата. Една от най-болезнените теми бе упадъкът на малките населени места, изчезващият поминък и прогресивното им обезлюдяване. Пример за това как в другите страни се справят с тези проблеми даде водачът на листата – Владимир Русев.

„Ще дам за пример Полша, чийто политически лидери, след промените се обединиха и насочиха сериозни средства за развитието на селата, осъзнавайки, че именно те представляват един от генераторите на икономическия растеж на държавата – практика, която при наличието на ресурс, бихме могли да внедрим и у нас“, коментира той.

Според него, част от проблемите в селското ни стопанство са свързани с това, че повечето от земеделските производители ориентират планирането на земеделската си продукция спрямо размера на субсидиите в даден сектор, а не към природните дадености и аграрните специфики на конкретния земеделски регион.

Здравеопазването, съдебната система, земеделието, администрацията и културата са сред приоритетите на ПП “Има Такъв Народ“ и ще работим усилено в тези направления, заявиха кандидатите за народни представители.

ПП „Има Такъв Народ“ е с номер 29 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук