Общината ще осигури безплатни антигенни тестове за членовете на СИК и професионална дезинфекция на помещенията след вота

Община Сливен ще предприеме допълнителни мерки, за да осигури безопасно провеждане на изборния процес. Сред тях са предоставяне на възможност всички членове на СИК да се тестват в деня преди изборите с бърз антигенен тест, осигурен от Община Сливен. След изборния ден пък фирма ще извърши професионална дезинфекция на местата където са провеждани изборите, за което също разходите ще поеме общината. Това каза по време на онлайн брифинг днес кмета Стефан Радев.

„Целта ни при организирането на тези избори е да дадем възможност за максимална избирателна активност и в същото време да гарантираме живота и здравето на хората. Проведена е среща с директорите на училищата, където са изборните секции, за обсъждане на здравния протокол. Мерките в него са дистанция, дезинфекция и носене на маски. Ще има осигурени коридори, за да не се смесват потоците от хора, квестори, които ще напомнят мерките за безопасност. Тези, които не носят маски, ще получат такива безплатно. Маските са осигурени от Общината и ще бъдат раздадени на училищата“, каза още той.

Кметът припомни, колко е важно да се спазва дистанцията. Пред изборните помещения ще има маркировка, която да посочва оптималната дистанция. Осигурени са дезинфектанти за ръце и помещенията, хигиенни материали. В самите СИК редовно ще се дезинфекцира и проветрява, ще има и поставени паравани за членовете на комисиите.
„Около 20% от членовете на СИК са изявили желание да бъдат ваксинирани, коментира той и допълни, че Община Сливен ще даде възможност и всички членове на СИК да се тестват в деня преди изборите с бърз антигенен тест, осигурен от Община Сливен. Открит е телефон, на който членовете на комисиите да се регистрират да тестването. Ще се мери темпетарурата на членовете на комисиите, и тези, които имат повишена, ще бъдат освобождавани.
След изборите, на 5 април в училищата ще се проведе професионална дезинфекция, за да сме сигурни, че няма никакъв риск за децата когато се върнат в класните стаи, каза още Радев.
„Предприети са всички мерки, така че може да призовем гражданите да упражнят правото си на вот спокойно, без опасност за здравето и да осигурим максимална избирателна активност“, заяви той.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук