Ученици от ППМГ „Добри Чинтулов“ Сливен с отличия от учебно-тренировъчен космически лагер

Ученици от ППМГ „Добри Чинтулов“ Сливен са завоювали отличия по време на учебно-тренировъчния космически лагер Space Camp Turkey, изграден по модел на NASA в  Измир, Турция,с ъобщават от учебното заведение. Победители в младежката космическа програма са Симона Василева от 9.г клас, Добромира Стоянова, Галина Илиева и Антонио Русинов от 7.б клас. Те са отличени за най-добро представяне по време на мисията в Mission control. Учебният лагер се проведе в периода 24-31 юли 2022 г.

Целта на Space Camp Turkey е да повиши интереса на учениците към науката и да ги запали по космоса, комическите изследвания и технологии. Занятията в лагера включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците научават за подготовката на астронавтите – както физическа, така и интелектуална и психическа. Обучението включва още конструиране и изстрелване на свой собствен модел на ракета, симулиран модел на живеене на борда на Международната космическа станция, използване на технологии, за да се проектира и изгради футуристична марсианска колония, стартиране на симулирани мисии до Международната космическа станция и извън нея, комуникация във водна среда. С всичко това се развиват умения за изграждане на екип и за съвместна работа в него.

След преминаване на програмата участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

Симона, Добромира, Галина и Антонио са втората поредна група ученици от ППМГ и от гр. Сливен, които се включват в обучението в Space Camp Turkey. Подборът за участие в него започва още през есента на предходната година. От българска страна координатор на програмата Space Camp Turkey е Център за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център повече от 15 години. Лагерът e с продължителност от 6 дни и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Всяка година Центърът за творческо обучение организира национален конкурс за есе или видео есе и награждава с пълни и частични стипендии за Space Camp Turkey най-добре представилите се деца и младежи между 11 и 15 години въз основа на изпратените от тях есета и видео есета. Стипендиите са от 100%, 50%, 25%. През настоящата година Симона спечели стипендия от 100%, Добромира от 25%, а Галина и Антонио бяха сред класираните за участие. Включването на учениците в лагера стана възможно благодарение на Община Сливен и на частни дарители.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук