Представят „Будителският деветнайсти век на българите“ по време на научна конференция в Сливен

Научна конференция на тема „Будителският деветнайсти век на българите“ посветена на двестагодишнината от рождението на Добри Чинтулов ще се състои на 21 и 22 октомври в зала „Май“  в Сливен. Това съобщи доц. д-р Николай Сираков-директор на Регионалния исторически музей  „Д-р Симеон Табаков“- Сливен. Инициативата се организира в партньорство с Община Сливен и подкрепата на Министерството на културата.

Научен ръководител е проф. д-р ист.н.Иван Русев. Поканени са над 25 участници с интересни доклади на високо ниво-историци, културолози, филолози от БАН, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“,  „Икономически университет – Варна, Регионален исторически музей – Силистра, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Исторически музей – Исперих, Регионален исторически музей – Перник, Исторически музей – Бяла черква, Исторически музей – Котел, Музей „Борис Христов“ и  Trident Technical College, USA. Научните доклади, освен дейността и живота на Чинтулов, проследяват и различни тенденции и личности от деветнайсти век.

В първия ден от конференцията ще бъде открита фото документалната изложба „Пантеон на българското Възраждане“ с автори инж. Георги Мъндев и Александър Алексиев. Те са колекционери и ще представят документи и снимки на български възрожденци, които до сега не са били показвани никъде публично. След края на научния форум, някои от тези документи ще бъдат подарени на РИМ Сливен.

 

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук