На коледен празник в КСУДС Сливен: Децата заслужават да са щастливи

„Децата заслужават да са щастливи, да получават внимание, подаръци, да се забавляват, независимо дали живеят с родителите си или по някаква причина са попаднали в социални институции. Това именно мотивира екипа на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Сливен да подари празнични емоции на малчуганите от ДГ „Вержин и Xаик Папзян“, на младежите с умствена изостаналост от Защитеното жилище в Сливен и потребителите на социални услуги в комлекса в кв. „Българка“разказва Миглена Николова – директор на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в кв. „Българка“.

Една от залите на комплекса се превърна в сцена за изява на таланти-музикални и артистични. „Само за седмица 20 от възпитаниците на ДГ „Вержин и Xаик Папзян“са подготвили коледната си програма“, споделя с гордост директорът на детското заведение Виктория Андонова. Наред с песните, танците и игрите, децата от 3-тите групи на детската градина и техните учители показаха уменията си да създават коледни картички, с които да зарадват близките си. От Комплекса се бяха погрижили да ги изненадат с работилничка за коледни картички.

Момичетата от Защитеното жилище за лица с умствена изостаналост 2, също показаха, че заболяванията им не са пречка да покажат музикалните си умения и да допринесат за празничното настроение и усмивки.

Старанията на всички бяха възнаградени и всеки от тях получи своя подарък от Дядо Коледа. За да е пълна неговата торба се погрижиха отново от Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Сливен.

Комплексът за социални услуги за деца и семейства е социална услуга в общността разкрит на 30.03.2006г.  с Решение на Общински съвет Сливен, включващ 3 основни звена „ Център за обществена подкрепа“, „Звено майка и бебе“ и „Център за работа с деца на улицата“.

Комплекса е съвкупност от  социални услуги базирани в общността, които имат за цел подкрепа на деца в риск и техните семейства. Комплекса работи в подкрепа на децата и семействата, като предоставя широк спектър от услуги

Част от  от тях са :

  • Семейно консултиране и подкрепа.
  • Работа по превенция на насилието и подкрепа на деца, жертви на насилие и неглижиране
  • консултиране по време и след бремеността.
  • Образователна подкрепа
  • Психологическа подкрепа и др.
  • Обучение в умения в самостоятелен начин на живот и социална интеграция.

Мисия: Да подобряваме качеството на живот на децата и семействата, като предоставяме достъпни, високи качествени социални услуги; даваме гласност на проблемите на детството и предлагаме решения. 

Цел:

Да предоставя съвременни, ориентирани към детето и семейството, алтернативни на инситуционалната грижа, социални услуги в общността.

Да гарантира безплатен достъп до базов пакет от услуги за деца и семейства в неравностойно социално положение приоритетно от Община Сливен, и от други общини /области само в случаите на достатъчно капацитет и при липсата на такива услуги в съответната община/ област;

Да подпомага и подкрепя деца и семейства в риск за изграждане на здрава семейна среда и взаимоотношения, за предотвратяване на изоставянето, институционализирането, неглижирането и малтретирането на деца.

Да работи за промяна на нагласите на обществото към уязвими групи деца и семейства и да налага недискриминативен подход към тях .

Да популяризира  правата на децата и да утвърждава добри практики за тяхното спазване.

 

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук