Н. Пр. Лъчезар Петков: Военната база в Ново село, не застрашава сигурността на гражданите на Сливенски регион

Военната база за съвместно ползване в Ново село, не застрашава сигурността на гражданите на Сливенски регион. Така бившия посланик на България в САЩ и дипломат от кариерата Н. Пр. Лъчезар Петков коментира в Сливен въпроса дали наличието на военното формирование е заплаха за региона или предимство в контекста на продължаващата война в Украйна. Посланикът днес участва в експертна среща, организирана от Движението за активна регионална политика /ДАРП/. Пред гражданите той представи и доводи в полза на позицията си като изтъкна фактът, че както базата в Ново село, така и тези в Айтос и Безмер, са изградени на основата на споразумения. „Там всичко е точно определено и както казват самите американци ние ценим България като приятел, но ние сме и съюзници. Така, че това дали у нас има американски войски или не, не е решаващо за действията на Русия спрямо нас. Тя не би се занимавала със страна като България и Румъния защото каквото и да стане, ние пак ще им бъдем нужни“, посочи още посланик Петков.

 

На срещата присъства и сливналията Владимир Русев в качеството си на докторант в направление „Национална сигурност“, който изказа своето становище относно възможността страната ни да бъде балансьор между участващите във военния конфликт Русия и Украйна и членовете на ЕС и НАТО. “При наличието на добър подход, балансирани позиции и добра дипломация, могат да се инициират взаимоотношения, които да са благоприятни и за двете страни, но без да се изпадне в крайна зависимост. Ние, от една страна имаме близка култура и обща писменост с враждуващите Украйна и Русия, от друга страна сме член на Алианса и Европейския съюз и смятам, че бихме били добър парламентьор между тях“, допълни той.

„Страната ни може да постигнем позицията на балансьор между участниците в конфликта ,но само, ако горе – в политическия елит, се намери едно обособяване на общия интерес и провеждане на съответните стъпки в тази посока“, поясни дипломатът от кариерата Н. Пр. Лъчезар Петков.

Пред присъстващите на събитието, той представи от своята професионална гледна точка пътя на България като субект на международните отношения преди и след прехода. Подчерта, че е много важно като малка и не особено богата страна, да имаме ясна външнополитическа доктрина, която да следваме, защото през годините не сме имали такава. Всяко следващо правителство провежда различна външна политика, а това не е от полза за държавата ни.

Обърнато беше внимание и на теми като въвеждането на еврото, отложеното приемане на страната ни в Шенген, както и на отношенията ни със Северна Македония. Гражданите пожелаха да чуят коментара на посланика по отношение на това каква трябва да е позицията на страната ни по отношение на евентуални санкции срещу руската ядрена енергетика, след като ползва руско ядрено гориво за централата си.

Участниците в срещата се обединиха около тезата, че България трябва да е добър балансьор и да се осланя на дипломацията във външнополитическите си отношения с останалите държави.

Организаторите на инициативата -ДАРП пък посочиха, че като надпартийна и деполитизирана платформа, ще продължават да дават възможност на гражданите на Сливен да комуникират с експерти по различни важни теми.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук