50% от българите са против еврото, смятат, че левът е стабилен

54% от пълнолетните българи искат референдум за влизането на България в еврозоната. 50% от пълнолетните българи са против въвеждането на еврото, само 19% го подкрепят. Това сочат данните от социологическо изследване, поръчано от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и проведено от „Тренд“ по метода на прякото полустандартизирано интервю.

Гласоподавателите на големите партии са против еврото, докато избраниците им – за. Против еврото са 39% от избирателите на ГЕРБ (спрямо 36% за) и цели 70% от симпатизантите на БСП (спрямо 8% за).

Най-популярната причина в  подкрепа на еврото е удобството на това страните в Европейския съюз (ЕС) да имат една валута.  Втората най-популярна причина за предпочитане на еврозоната с 21% е усещането, че подобна стъпка към интеграция ще ни направи пълноправни членове на ЕС и ще ни движи напред.

60% от пълнолетните българи смятат лева за стабилна валута.

Основните притеснения на българите при приемането на еврото касаят поскъпването на живота. Цените на стоките, размерът на заплатите и масовото обедняване са причините единната валута да е нежелана в най-бедната икономика в ЕС.

Над половината българи смятат, че трябва да се проведе референдум за влизането на България в еврозоната. Само 20% от запитаните са на мнение, че рефрендум не е нужен за подобно ключово историческо решение.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук