560 кг. праскови от декар прибират в момента производителите в Сливенско

560 кг. праскови от декар прибират в момента производителите в Сливенско, все още обаче това е началото на кампанията по прибиране на реколтата, пиковият момент не е настъпил, съобщи Тодор Братанов-ръководител на ОД „Земеделие“ Сливен. „Там където не е имало неблагоприятни климатичи условия качеството на реколтата  е много добро, където е паднала градушката има влошено качество на продукцията“, посочи още той.

„Общо 139 декара овощни насаждения са пропаднали на 100 процента заради лошите метеорологични условия,“ допълни Братанов. Общо в областта с прасковени насаждения са 23 000 дка.

По инициатива на министъра на земеделието и храните в 28-те области в страната са учредени Областни консултативни съвети по плодове и зеленчуци. Целта им е да се изясни какви са проблемите пред земеделските стопани и какви са начините за тяхното разрешаване. В Сливен председател на Съвета е Коста Петров, който оглавява и браншовата организация „Българска праскова“. Един от проблемите, които производителите на праскови вече са поставили пред Съвета, е липсата на договор за ползване на площи на Тържището за плодове и зеленчуци, където се намира сортировъчната линия и хладилните камери на сливенските овощари. От земеделското министерство са обещали съдействие.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук