567 служители в Сливенско са получили компенсации затова, че не работят заради пандемията

567 работници и служители в Сливенско са били компенсирани по време на неплатен отпуск със средства по проект „Запази ме“. До 15 януари тази година одобрение са получили 120 заявления, подадени в бюрата по труда от Сливенска област.

Проект „Запази ме“, който се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, предоставя безвъзмездна финансова помощ в изпълнение на ПМС 325/2020 г. на Министерския съвет, определящо условията и реда за изплащане на компенсации на работници и служители, осигурени в икономически дейности, за които са наложени ограничения в условията на епидемичната обстановка.

Тази мярка стартира от 30 ноември 2020г. с изплащане на 24 лв. на ден за периода на неплатен отпуск на всяко лице, осигурено на пълно работно време в допустимите дейности, като компенсациите са дължими от датата на издаване на заповедта за неплатен отпуск, но не по-рано от 29.10.2020 г. и не по-късно от 21.12.2020 г. С промените в края на месец декември периодът на изплащане на компенсациите се синхронизира с последните заповеди на министъра на здравеопазването, като се удължи до края на месец януари. Освен това размерът на компенсацията от 01 януари се трасформира в 75% от осигурителния доход за октомври 2020 г. за съответната длъжност на лицето. Тази промяна ще се отрази положително на лицата с осигурителен доход над минималната работна заплата. Приемът на заявления продължава, като те могат да обхващат целия период от началото на мярката за съответните допустими сектори.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук