Протестиращите медицински сестри в Сливен в готовност за ефективна стачка

Снимка: архив

Протестиращите специалисти по здравни грижи в Сливен заявиха своята готовност за преминаване към ефективни стачни действия. Това се случи днес по време на втори пореден техен протест с основно искане за достойно заплащане.

Над 100 медицински сестри, лаборатни и рехабилитатори се събраха пред сградата на община Сливен, за да изразят своето недоволство и за пореден път да поискат адекватно заплащане за труда си. Въпреки, че вчера представители на медицинските специалсти по здравни грижи се срещнаха със здравния министър Кирил Ананиев и се разбраха заедно да изработят Методика за формиране и разпределение на работните заплати в сектора, протестните действия днес са факт. „Независимо от обещанията ние оставаме в стачна готовност, докато исканията ни не бъдат изпълнени“, съобщи Надежда Маргенова – организатор на протеста в Сливен. „Първо ще започнем с едночасови предупредителни стачки и ако те не доведат до желания ефект ще минем към ефективна стачка. Маргенова уточни, че в момента протича юридическата подготовка и се уточняват смените на сестрите, за да не останат отделенията без персонал и да не страдат пациентите. Представители на Сливен ще има и на палатковия лагер в столицата“, посочи още тя.

Медицинските сестри в Сливен: Искаме по-високи заплати или се отправяме към Терминал 1 и 2

Протестиращите пуснаха в небето сини балони като символ на отлетелите от системата здравни специалисти, които са потърсили по-добър живот за себе си и семействата си в чужбина. Организаторката изрично подчерта, че протестът им по никакъв начин не е обвързан политически.

Специалистите по здравни грижи получиха подкрепа за своите искания от страна на  национални пациентски и здравни организации.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук