XXI Национален фестивал на детската книга ще се проведе в Сливен от 8 до 10 май

XXI издание на Националния фестивал на детската книга ще се проведе от 8 до 10 май в Сливен. Официалното откриване на събитието ще се състои на 8 май във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров“ в Сливен от 10.00 часа.

10 са младите автори на детски книги, които ще бъдат представени на тазгодишния фестивал. В рамките на инициативата ще се проведе кръгла маса на тема „Фантазия и хумор в съвременната детска литература: защо е важно да се предложат на децата множество светове“, национален пленер за детска рисунка на тема „Едно невероятно пътуване във времето“, Национален литературен конкурс „Да уловиш звезда“ и др.
Сред новостите в програмата тази година са: майсторски клас по творческо писане с младата поетеса Петя Кокудева и майсторски клас по рисуване „В света на илюстрацията и комикса“, който ще бъде воден от Петър Станимиров. Това съобщи д-р Росица Петрова Василева -директор на РБ „Сава Доброплодни“ Сливен , която е организатор на фестивала.

Според нея, изложбата, която се очаква да предизвика най-голям интерес е тази на театрални кукли където има над 300 участници. Предварително голям интерес е заявен и към участието на Иво Сиромахов във фестивала, където той ще представи втората си детска книга „Приказки от планината“.

През втория фестивален ден ще бъде връчена и Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2019 г. Предвидено е и да се проведе също Карнавално шествие със специалното участие на Театър на огъня и сенките, мажоретен състав от Казанлък и младежки духов оркестър – град Ботевград, съобщи още тя.

В третия фестивален ден ще се проведе официална церемония по награждаване на участниците от Националния пленер за детска рисунка и Националния литературен конкурс.

По време на различни инциативи във фестивалната програма децата и младежите ще бъдат забавлявани от певицата Михаела Маринова, Алекс Сърчаджиева, Драго Драганов и Руслан Мъйнов.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук