7 деца са родени през 2020 г., благодарение на финансовата помощ на Общинския фонд „Ин витро“

Седем деца са родени през миналата година, благодарение на финансовата помощ на Общинския фонд за асистирана репродукция Сливен. От тях две деца са родени от подпомогнатите през 2020 година двойки, а другите пет деца са от двойки, подпомогнати финансово от Фонда в края на 2019 г. Това съобщи Маргарита Терзиева, секретар на Комисията към Общинския фонд за асистирана репродукция Сливен.

През календарната 2020 година са кандидатствали общо 10 двойки, като всички те са отговаряли на критериите в правилника за работа на фонда и са подпомогнати финансово за сумите, за които са предоставили необходимите документи. По думите на Терзиева няма нито една отказана преписка за финансова подкрепа Фондът е разполагал през миналата година с бюджет от 90 000 лева. Изразходените средства се равняват на 53 807 лева, от тях 24 000 лева са изплатени на кандидати, подали заявления в края на 2019г. Заради пандемията от Ковид -19, много от двойките, проявили интерес за финансово подпомагане от фонда, не са успели да кандидатстват, заради спрени или забавени процедури.

Статистиката показва, че общо 155 са подадените заявления за финансово подпомагане от създаването на Фонда досега. Някои от двойките са подпомогнати повече от един път. Родените деца с помощта на Общински фонд за асистирана репродукция са около 70, от които шест двойки близнаци и една двойка тризнаци.

Фондът е създаден през 2013 година. Основната му цел е подпомагането на двойките с проблемно забременяване. Община Сливен полага усилия да осигури на гражданите си достатъчно финансиране за тяхното лечение и евентуални процедури.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук