Сливен отбеляза 24 май

Сливен отбеляза 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост. Многолюдното шествие започна от Градската градина, премина по главната улица и стигна до площад „Хаджи Димитър“. То беше водено от мажоретни състави, Военния духов оркестър-Сливен и ученици с български трибагреници и буквите от българската азбука в ръце. Към тях се присъединиха официални лица, граждани и гости на града, учители и ученици, преподаватели, студенти от филиалите на двете висши учебни заведения в Сливен – Технически университет-София и Медицински университет-Варна, както и културните институти.

На площад „Хаджи Димитър“ беше издигнато знамето на България под звуците на националния химн. Кметът Радев поздрав към всички българи, граждани на Сливен и гости на града.

„Днес отбелязваме един от най-светлите български празници – празникът на солунските братя, нашите първоучители Кирил и Методий. Едва ли има българско сърце, където и да тупти по света и което да не носи знанието за тях и тяхното дело. Създателите на славянската азбука и писменост са знаели, че да пребъде тяхното дело, то трябва да бъде пренесено през времето. За това и техните ученици Климент, Наум, Сава, Ангеларий, Горазд, Константин, пренасят този ценен дар до всички краища на българските земи, до всички славянски държави. Този дар ще премине през тъмни векове, през време на огън и меч, за да бъде подет отново от нашите будители Паисий, Софроний, Вазов, Ботев, Чинтулов, за да бъде предаден на днешните съвременни учители. На този ден традиционно отправяме благодарност към това, което правят нашите достойни учители, към трудното, но благородно призвание, на което са се посветили, да бъдат част от пътя на нашите деца, на нашите внуци, на младите хора към знанието и успеха“, каза той и благодари на всички, които работят за съхраняването на културно-историческото наследство.

Ученици от сливенските училища поднесоха гирлянд от цветя на паметника на Хаджи Димитър и българските възрожденци.

Празникът продължи с концерт на народната певица Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук