78 трудови злополуки в Сливенско през 2018 г., четири от тях са с фатален край

Сливенска област е на 12-то място в страната по брой на подадените декларации за трудови злополуки, съобщи Петрана Колева от ТП на НОИ – Сливен. През м.г. са декларирани 78 трудови злополуки. 12 от тях са били разследвани съвместно с Дирекция „Инспекция по труда“. Четири са смъртните злополуки, седем са средно тежките, свързани с причинени фрактури и други увреждания. 68 от общо 78-те злополуки са се случили на самото работно място. 18 трудови злополуки са станали в държавното управление, 13 – в подготовката и преденето на текстилни влакна, 11 – в образованието. Осем трудови злополуки са допуснати при пътно-транспортни произшествия при 4 за 2017 г. Четири трудови злополуки са били допуснати заради упражнено физическо насилие спрямо служители на реда при изпълнение на служебните им задължения, през 2017 г. случаите са били три.

Тези данни бяха представени днес по време на заседание на Областния съвет по условия на труд, който се проведе под ръководството на зам.областния управител Димитринка Петкова. Основни теми бяха състоянието на травматизма и професионалните заболявания в Сливенска област през 2018 г. и резултатите от проверките на Дирекция „Инспекция по труда“.

Директорът на „Инспекция по труда“ Ирена Иванова съобщи, че през първото тримесечие на т.г. са извършени 368 проверки, като 32 предприятия са били проверени за първи път. Качеството на значителна част от извършените оценки на риска за здравето и безопасността на работещите отговаря на нормативните изисквания.  В някои от проверените предприятия не са оценени всички работни места, процеси, машини и съоръжения и не са идентифицирани всички рискови фактори. Констатирани са 1 937 нарушения на трудовото законодателство, нарушенията по здравословни и безопасни условия на труд са 1 053, приложени са 1 885 принудителни мерки и са съставени 89 акта.

След заседанието, служители на областната администрация, на Дирекция „Инспекция по труда“, ТП на НОИ, представители на синдикатите, на работодателски организации и граждани почетоха паметта на загиналите при трудови злополуки в Сливен и областта. На скромна церемония днес бяха поднесени цветя пред възпоменателната плоча до административната сграда „Печ“. Церемонията се състоя в навечерието на Световния ден за безопасност и здраве при работа. С решение на Международната организация на труда на 28 април се изразява почит към загиналите при трудови злополуки.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук