С творческа вечер в библиотеката отбелязват 80-годишнината на писателя Атанас Цонков

С творческа вечер в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” ще бъде отбелязана 80-годишнината на известния сливенски писател и общественик Атанас Цонков. Тя ще се проведе на 21 юни. Тогава ще се състои и премиера на последната му книга „Да рисуваш красота”, посветена на живота и творчеството на известния български художник Христо Тодоров.

Атанас Цонков е роден на 16 юни 1939 г. в Сливен. Учи в гимназия „Добри Чинтулов” и смесена гимназия „Георги Кирков”, след което завършва и Техникум по минна и рудна промишленост „Георги Димитров” – Бургас, специалност „Геология и проучване на полезните изкопаеми”. През 1973 г. завършва АОНСУ – София.

Литературната му дейност започва в началото на шестдесетте години на миналия век. Негови творби са публикувани в местния и в централния печат, в редица литературни издания, в алманасите „Сливенски огньове”, „Перо и щит”, „Жажда”, „Слово”и др.
Атанас Цонков е автор на повече от 17 книги, между които: трилогията „Душата на Жеруна”: „Сенките са живи”/1993/, „Бистри води” /1996/ и „Мед от диви пчели” /1999/, в която разкрива отделни страни от историята, архитектурата, топонимията, фолклора на Жеравна, народопсихологията и бита на нейното население; сборниците с разкази „Грешна земя” /2000/ и „Нощни лястовици”/2010/; публицистичният сборник „По пътеките на времето”/2012/; сборникът със спомени и размисли „Завръщане в миналото”/2016/ др.

Голяма част от своите изследвания Атанас Цонков посвещава на живота и творчеството на писателя Йордан Йовков. Той е автор и на редица статии, разкази и отзиви за книги, редактор е на повече от 30 белетристични и поетични книги. Цонков е съставител, редактор и автор на встъпителните статии на уникалната тетралогия „Народни песни от Жеруна”/2002-2006/, съдържаща 796 творби. Със свои изследвания и доклади, посветени на живота и творчеството на Йордан Йовков участва и в редица научни конференции /в Сливен, София, Добрич, Жеравна/.

За цялостната си изследователска дейност на Йовковото литературно творчество, през 2005 г. Атанас Цонков получава Националната литературна награда „Йордан Йовков” на Община Добрич.

В началото на 70-те години на XX в. Атанас Цонков, заедно със сливенските поети Сава Пеев и Георги Мъндев, е един от учредителите на литературния кръг „Крила” като алтернатива на дружеството на СБП в Сливен, в което членуват преди всичко поети и писатели, живеещи и работещи в София.

В началото на 90-те години на миналия век в Сливен се оформя литературният творчески кръг „Жажда”, сред дейните членове на който е Атанас Цонков. От есента на 1995 г. кръгът „Жажда”, подкрепен от ИК „Жажда” – Сливен и Съюза на независимите български писатели – София, започва да издава едноименното литературно списание, чийто отговорен секретар и до настоящия момент е Цонков.

Освен творец, Атанас Цонков е и активен общественик. От 1976г. до 1980г. е и председател на Клуба на дейците на културата в Сливен. Член е на Съюза на независимите български писатели, един от учредителите на дружеството в Сливен и негов председател.

Творчеството на Атанас Цонков ще бъде представено от литературния критик Димитър Бечев. Ще бъде представена и последната книга на писателя „Да рисуваш красота”, посветена на живота и творчеството на известния български художник Христо Тодоров.  Специални гости на събитието ще бъдат много сливенски писатели, както и творци – членове на Дружеството на писателите в Ямбол.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук