ОКОНЧАТЕЛНО: Партийната субсидия закова на 1 лев

Снимка: iStock

Окончателно парламентът намали на 1 лев партийната субсидия и на второ четене. Това стана след четиричасови бурни дебати, предизвикани от предложението на МС и ГЕРБ за промяна в в Закона за държавния бюджет. 119 народни представители от ГЕРБ, ДПС, Атака и Воля одобриха предложението на управляващите да се редуцират до левче сегашните 11 лева на действителен глас. „Против“ гласуваха 71 депутати, а от тях – 69 социалисти, съобщава Нова телевизия.

16 народни избраници се въздържаха – от ВМРО, НФСБ и един независим, се въздържаха. Управляващите получиха подкрепата на 7 депутати от „Атака“, 7 от Воля и на 15 от ДПС. Заедно със социалистите по един глас „против“ намалената субсидия регистрираха от ДПС и ОП.

Още на старта на пленарния ден точката в дневния ред беше включена извънредно, на което се противопоставиха от левицата. Най-остра съпротива оказаха от БСП, които обвиниха управляващите от ГЕРБ, че целят да извадят партиите на тезгяха. ГЕРБ пък обвиниха социалистите, че са във фалит и затова бранят партийните си пари. Отляво отвърнаха, че управляващите са в сговор с останалите, само и само да оставят БСП без финанси на прага на местните избори.

Преди да намали на левче партийната субсидия, пленарната зала отхвърли предложенията на ДПС тя да падне направо на 0 лева, както и искането на ВМРО да закове твърдия размер от 1,5 млн. на партия.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук