Негоден пожарогасител и аптечка „менте“ могат да костват живот

Автор:Яна Дамянова

Аптечка, пожарогасител, триъгълник, жилетка – липсата дори на едно от тези неща във вашия лек автомобил със сигурност ще има последици – било то финансови, ако ви проверят от КАТ или здравословни, ако се случи да спасявате човешки живот. Според Закона за движение по пътищата всяко МПС трябва да бъде оборудвано с обезопасителен триъгълник, аптечка за кола, пожарогасител и светлоотразителна жилетка. За да ви напомним да проверите и своя комплект „КАТ“ и да разберете съдържа ли той правилните материали Slivenрost.bg потърси за коментар специалист, на който ежедневно му се налага да съветва шофьорите по този и още куп други въпроси, свързани с возилото им.

„Първата и най-важна задача е да проверите дали пожарогасителят ви не е с изтекъл срок на годност. В зависимост от типа му всяка година или през две той трябва да минава своите изпитвания дали е годен за употреба, поясни Николай Колев от сервизния център на „Ситроен“ в Сливен.

Що се отнася до аптечката в автомобила ви, има два варианта – да си направите такава според изискванията или да си я направите наистина работеща и при нужда да ви бъде от полза. „За съжаление в повечето случаи шофьорите се предоверяват на това, което се предлага готово на пазара защото е много по-лесно, без да отчитат факта, че един ден може да разчитат на този комплект и той да бъде животоспасяващ“, посочи още специалистът. Според наблюденията в работата му, повечето шофьори дори не се интересуват какво има вътре, купуват я само заради това, че ако липсва и бъдат спрени за проверка от КАТ ще ги глобят. „Вършим го защото го искат органите на реда, а не защото един ден би ни потрябвало“, каза той.

По закон в аптечката трябва да има – Еластична лента за кръвоспиране, три размера марлени бинтове – с 5, 8 и 10 см. ширина и 5 м. дължина, като от всеки вид трябва да са по два броя, пакет медицински памук, стерилни превръзки за повърхностни рани, пластири за рани, адхезивен пластир за прикрепване на превръзка, триъгълна кърпа, стерилни полиетиленови ръкавици, разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и рани, безопасни игли, ножица с тъпи върхове, уред за обдишване. Естествено, всички медицински изделия трябва да бъдат в срок на годност. Цената на всички необходими материали е около 25-30 лв. Ниска цена, която може да спаси живот.

Мястото на аптечката и пожарогасителя в колата също е спорно. По принцип те стоят в багажника на автомобилите, но според Николай Колев мястото на пожарогасителя е под предната пасажерска седалка, за да може по най-бързия начин да се достигне до него при нужда. Аптечката може и да е в багажника, тъй като се предполага, че тя ще се ползва на един по-късен етап, ако е настъпило произшествие. Тя обаче също трябва да е на видно и бързо достъпно място в багажника.

Друго важно нещо, на което шофьорите не обръщат внимание, е цялостното техническо състояние на автомобилите им. „Това, което призовават органите на реда, веднъж или два пъти годишно, да се правят прегледи на превозните средства в сервизни условия, не говоря за годишни технически прегледи, тъй като голяма част от тях се извършват чисто формално и това води до все повече и повече нарастващи ПТП-та“, допълни Николай Колев. В повечето търговски сервизни центрове това не струва пари, но може да струва човешки живот.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук