Общината планира възстановяване на паметници на културата и ремонт на лифта

Община Сливен има готовност да кандидатства с проекти за възстановяване на паметници на културата и изграждане на прилежаща инфраструктура на стойност около 8 млн. лв. Това съобщи днес зам.-кметът Стоян Марков.

„Част от обектите в Сливен, които са много важни и ще бъдат включени в идейния проект са Къщата на Хаджи Димитър, Къщата на Добри Чинтулов, РИМ Сливен с Първата текстилна фабрика. Те са едни от най-посещаваните места в града и най-вероятно ние ще отделим финансов ресурс именно за тях“, каза още Марков. По думите му, ще бъдат включени и малки обекти, които с малки интервенции ще можем да обозначим – като информационни табели и места за посещение.

„Освен на сградния фонд на тези обекти ще бъде оправена и инфраструктурата около тях – места за паркиране, достъп за инвалиди и др. Част от идейната концепция за проекта ни за културно-туристическа инфраструктура е включването като партньор на „Пътнически превози“ с лифта. Така той ще бъде част от обществения траспорт, който да свързва историческите места от национално значение на „Карандила“ с културните обекти с национално значение в града, поясни още зам.-кметът.

Стоян Марков обясни още, че програмата позволява инвестирането на средства в тази посока когато се използва и Фонда на фондовете, „Това означава,че 20 % от нашия проект ще отидат за инвестиции в тази посока, ще бъде извършен и ремонт, който да направи лифта достатъчно сигурен за превоз на пътници – основен ремонт, не само на едно въже, а подмяна дори и на самите седалки“.

Осъществяването на тези бъдещи проекти на общината се предвжда да стане чрез възможностите за финансиране, които дава ОП „Региони в растеж“ . Именно те бяха представени в Сливен днес от заместник-министъра на регионалното развитие Деница Николова.

Нисколихвеното кредитиране е за проекти в градска среда, спортна и културна инфраструктура, енергийна ефективност, зони за икономическо развитие и интегриран градски транспорт, както и обекти на културното и религиозно наследство от национално и световно значение. „Основният акцент в това финансиране е, че всички проекти трябва да генерират приходи, за да могат да изплащат своите кредити в рамките на периода, за който са отпуснати. Това дава възможност за стимулиране на формирането на публично – частни партньорства, а с генерирането на приходи може да се осигури възможност за изпълнение на по – устойчиви проекти. Ако бенефициентите не успяват да генерират достатъчно приходи, има възможност за безвъзмездна финансова помощ, която ще се осигурява по ОП „Региони в растеж“, каза още Деница Николова.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук