Община Сливен започва облагородяването на района около църквата „Света Петка“

Община Сливен започва дейности по облагородяване на пространството около новостроящата се църква „Света Петка“ до Парк „Юнак“. Началото бе дадено днес с водосвет, символична първа копка и подписване на Акт 2 за откриване на строителната площадка.

„Надяваме се да превърнем пространството в едно привлекателно място за нашите жители и гости. Дълго чакан момент е откриването на новия храм, който се намира срещу най-големия квартал на Сливен – „Дружба“. В разговорите ни с отец Йоан планираме официално църквата да отвори врати на Петковден“, заяви пред журналисти кметът Стефан Радев. Сред присъстващите днес бяха председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, ресорният зам.кмет Камен Костов, предстоятелят на храма отец Йоан Петров, представители на фирмата-изпълнител и на надзора.

Проектът за благоустрояване на Община Сливен предвижда полагане на около 1 дка пътна настилка около храма, автоматична поливна система, озеленяване и осветление. Той е на стойност около 330 хил. лв. и включва още обособяване на паркоместа и рампи за достъп на хора с увреждания и монтаж на камери за видеонаблюдение. Общината предвижда и укрепване на хълмовата част, където се намира църквата.

Сливенският градоначалник допълни, че инвестициите в района и осигуряването на достъпна среда за жителите ще продължат и занапред. В тази връзка той припомни, че в края на март т.г. бе изградена изцяло нова улица през парк „Юнак“, която свързва бул. „Стефан Стамболов“ с кръговото движение на бул. „Георги Данчев“.

Градежът на храма започна през 2008 г. Той ще бъде с разгърната застроена площ от 807 кв.м и 19 м височина до купола с голяма камбанария. Проектът е изработен от доц. д-р арх. Минчо Ненчев, преподавател в архитектурен факултет, катедра „Градоустройство“ в УАСГ – София.

Фирмата-изпълнител на проекта е „Гео-кри“ ЕООД – Сливен, надзорът е поет от „Новел“ ЕООД. Срокът за изпълнение е 60 календарни дни.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук