17 двойки са поискали финансова помощ от Общината, за да имат бебе

17 двойки са поискали финансово подпомагане от Общинския фонд за асистирана репродукция в Сливен от началото на годината до сега. Бюджетът, с който той разполага е 80 хил. лв., а двойките, които искат помощ, за да се сдобият с рожба стават все повече. Именно за това, от комисията към фонда ще предложат на Община Сливен през 2019 г. парите за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми да бъдат увеличени, съобщи Маргарита Терзиева – секретар на Комисията към Общинския фонд за асистирана репродукция.

Размерът на помощта за кандидатите е 3 000 лева, за да я получат двойките подават определен брой документи и представят фактури за извършени изследвания, лечения и процедури, свързани с репродуктивни проблеми. „Ако сумата, с която двойката е кандидатсвала надхвърля 5 хил. лв., Общината им отпуска максимума от 3 хил. лв., ако разходите им са по-малко от 3 хил. Общината разрешава сумата, с която двойката е кандидатствала, поясни още Терзиева.

Тя уточни, че желаещите да получат финансово подпомагане имат право да кандидатстват веднъж за една календарна година, като същевременно не трябва да са кандидатствали за една и съща процедура по националния и по общинския фонд за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. „Двойките не са ограничени откъм брой опити и възраст. Имат право да кандидатстват всяка година докато те желаят“, допълни тя.

Информация за начина на кандидатстване и необходимите документи желаещите могат да получат в стая 311 в Община Сливен.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук