Прокуратурата даде срок до един месец да се провери казусът с мухлясалия кашкавал

Районна прокуратура Сливен е разпоредила проверки, които в рамките на месец, считано от днес, да установят защо деца от сливенски училища получиха за закуска мухлясъл кашкавал. Прокуратурата се е самосезирала по случая още миналата седмица. Тя е разпоредила на РЗИ Сливен и на БАБХ в едномесечен срок да проверят как се е стигнало до там, че развалената стока да бъде раздавана на учениците.

Доставката на продукта е по схемата „Училищно мляко“ и е направена от „Млечни продукти Тракия“ ЕООД Хасково.

Кашкавал с „екстра“ са получили възпитаници на ОУ “ Васил Левски“ Сливен. Директорът Николай Кадирев е сигнализирал за мухлясалия продукт в Агенцията по храните, от където установяват, че макар да е в срок на годност кашкавалът е с мухъл. Сигналът е препратен към фирмата-производител в Хасково. „Повече от това не могат да направят, санкции не могат да наложат, тъй като фирмата е от друг град, каза още Николай Кадирев. Той разказа също, че в момента изборът на фирма доставчик по програмата не е правомощие на директорите, а се спуска от Министерството на земеделието и храните.

Кадирев беше категоричен, че ще опита да се откаже от доставките към училището чрез писмо до министерството. „Би следвало да има вариант да се откажем, след като ние носим отговорност за живота и здравето на децата, трябва ние да можем да имаме избор кой да доставя това, с което ще ги храним, както можем да избираме и в други ситуации“, изрази възмущението си той.

8-мо основно училище „Юрий Гагарин“ Сливен също е сред учебните заведения, които са получили от мухлясалия кашкавал. Тук обаче бройката е била само 4 порции. Директорът на училището Таня Илиева е сигнализирала фирмата, а доставките са били подменени в рамките на половин час. Директорът съобщи още, че при опаковките раздавани в 8-мо училище не са открити такива, на които върху етикет с изтекъл срок отгоре е залепен друг, който да показва, че кашкавалът е годен за консумация.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук